Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ


 

Αγαπητοί Γονείς, 
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων φέρνει στον Σχολείο μας την Ρομποτική, μέσα από τις Δραστηριότητες  του Συλλόγου. 

Τα Μαθήματα θα γίνονται κάθε Σάββατο και απευθύνονται σε μαθητές από την Ά έως την ΣΤ’ Τάξη, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να μπουν στο μαγικό κόσμο της Ρομποτικής.

Στις 23/9 ημέρα Σάββατο και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Σχολείου μας  ενημέρωση από τον Καθηγητή της Ρομποτικής Κύριο Λαμπαδάκη Γεώργιο, με σκοπό να γίνει μια εκτενή παρουσίαση του Μαθήματος, να λυθούν όποιες απορίες υπάρχουν για την Ρομποτική και στην συνέχεια να δηλωθούν συμμετοχές για το Μάθημα. 

Με τα Μαθήματα Ρομποτικής, τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό και βλέπουν τις εντολές τους να εφαρμόζονται σε πραγματικές κατασκευές.
Η Εκπαιδευτική Ρομποτική είναι μια εκπαιδευτική και ταυτόχρονα ψυχαγωγική δραστηριότητα η οποία συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι μετατρέποντας έτσι την εκπαίδευση σε μια συγκλονιστική περιπέτεια και ανακάλυψη ταυτόχρονα.

Τα μαθήματα ακολουθούν το μοντέλο εκπαίδευσης S.T.E.M. Ο όρος “STEM” [Science, Technology, Engineering and Mathematics] είναι το ακρωνύμιο για τα αντικείμενα που αναφέρονται στη Φυσική, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά. Η συγκεκριμένη προσέγγιση ενοποιεί όλες αυτές τις θεματικές περιοχές ώστε οι μαθητές να έχουν μια ολοκληρωμένη αντίληψη και όχι κατακερματισμό γνώσης. Η ρομποτική είναι μια από τις κυριότερες δραστηριότητες που καλύπτει τις παραπάνω περιοχές.
Προσωπικές ικανότητες που αναπτύσσονται:

  • Αυτοπεποίθηση - Αυτοεκτίμηση (επίτευξη στόχων, θετική ανατροφοδότηση)
  • Δημιουργικότητα - Φαντασία (διαχείριση χρόνου, έργου και πόρων)
  • Δεξιότητες επικοινωνίας (συνεργασία στην ομάδα)
  • Αντίληψη - Παρατηρητικότητα (εύρεση και διαχείριση σφάλματος σε στάδια συναρμολόγησης και προγραμματισμού)
  • Καινοτομία - ερευνητικό πνεύμα (νέες ιδέες για κατασκευές και δυνατότητες)
  • Αρέσκεια για μάθηση και προσαρμοστικότητα στην αλλαγή
 Οργάνωση τμημάτων
Α και Β Δημοτικού 
Το πρόγραμμα Εκπαιδευτική Ρομποτική με LEGO WeDo 1.0  ήρθε να αναβαθμίσει τον τρόπο που διδάσκονταν ρομποτική τα παιδιά μέχρι σήμερα!
 Προσφέροντας ολοκαίνουριο εκπαιδευτικό υλικό και νέες δραστηριότητες, δίνει ερεθίσματα στα  παιδιά να ανακαλύψουν τους νόμους της μηχανικής, εξερευνώντας και παρατηρώντας τους μηχανισμούς που κατασκευάζουν οι ίδιοι βήμα-βήμα. 
Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα LEGO WeDo™ 1.0 επιτυγχάνεται η εισαγωγή των μαθητών του δημοτικού σχολείου στην Εκπαιδευτική Ρομποτική. Το Βασικό Πακέτο WeDo 1.0 με Λογισμικό και Εισαγωγική Δραστηριότητα είναι σχεδιασμένο για τις τάξεις του Δημοτικού, παρέχοντας μια εκπαιδευτική λύση που θα εξάψει την περιέργεια των μαθητών, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει τις ικανότητές τους στα πεδία των φυσικών επιστημών, της μηχανικής, της τεχνολογίας και του προγραμματισμού. Τα παιδιά του Δημοτικού κατασκευάζουν με δομικά στοιχεία (τουβλάκια) μηχανικές κατασκευές που μπορούν να αποτελέσουν τους ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από το φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει.
Η σύνδεση με τον υπολογιστή ή το tablet είναι πλέον ασύρματη, γεγονός που δίνει απεριόριστες δυνατότητες στην κίνηση και τη δομή της κατασκευής και απελευθερώνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών.
Χαρακτηριστικές ασκήσεις είναι οι:
Αεροπλάνο διάσωσης
Χαρούμενοι οπαδοί
Πουλιά χορευτές
Μαμουδάκι που παίζει τύμπανο
Πουλιά που πετάνε
Απόδραση γίγαντα
Τερματοφύλακας
Ποδοσφαιριστής
Πεινασμένος κροκόδειλος
Λιοντάρι που βρυχάται
Ιστιοπλοϊκό σκάφος σε θύελλα
Έξυπνη σβούρα
Ρόδα Λούνα Παρκ
Γερανός
Αυτοκίνητο
Σπίτι

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Διερεύνηση, σχεδιασμός και κατασκευή λύσεων
Εμπλοκή των μαθητών στις φυσικές επιστήμες μέσω της συσχέτισης και της πρακτικής εφαρμογής τους
Βασικές δεξιότητες προ
γραμματισμού

Δεξιότητες συνεργασίας και παρουσίασης
Κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων
 
Γ και Δ Δημοτικού
Το πρόγραμμα Εκπαιδευτική Ρομποτική με WEDO 2.0 – Scratch 2.0 προσφέρει στα παιδιά ηλικίας 8-12 ετών την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της ρομποτικής και του προγραμματισμού.
Χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό LEGO WEDO 2.0, τα παιδιά θα κατασκευάσουν μοναδικά μοντέλα, θα γνωρίσουν τις απλές μηχανές (γρανάζια, μοχλοί, τροχαλίες, τροχοί και άξονες), θα εξοικειωθούν με έννοιες της φυσικής και της μηχανικής, όπως η μετάδοση κίνησης, η τριβή, η δύναμη και η ταχύτητα,  ενώ παράλληλα θα αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.  Τα μοντέλα αυτά «ζωντανεύουν» με τη χρήση ηλεκτροκινητήρα και εκτελούν αυτοματισμούς, ανάλογα με τα ερεθίσματα που λαμβάνουν από τους αισθητήρες.
Τα μοντέλα αυτά θα προγραμματίζονται με το Scratch, ένα προγραμματιστικό περιβάλλον, που αναπτύχθηκε από το Lifelong Kindergarten group στο MIT Media Lab, στο οποίο οι αρχάριοι εκπαιδευόμενοι μπορούν να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους μαθαίνοντας παράλληλα να προγραμματίζουν.
Το πρόγραμμα αυτό, είναι μια ιδανική ευκαιρία για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στους πανελλήνιους διαγωνισμούς ρομποτικής, καθώς παρέχει όλα τα εφόδια που χρειάζεται μια ομάδα για να κάνει τη διαφορά και να πετύχει τη διάκριση!
 
Χαρακτηριστικές ασκήσεις είναι ο αυτοματισμός, μέσω προγραμματισμού, των μηχανικών κατασκευών που αναφέρονται στην προηγούμενη ενότητα.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Αποκτούμε και αναπτύσσουμε κινητικές δεξιότητες χειρισμού και επικοινωνίας καθώς και οργανωτικές δεξιότητες.
Μαθαίνουμε βασικές αρχές των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Εφαρμοσμένης Μηχανικής και των Μαθηματικών, αρχές που συνοψίζονται στο ακρωνύμιο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).
Μαθαίνουμε να κατασκευάζουμε διαδραστικά συστήματα (interactive systems), χρησιμοποιώντας αισθητήρες, κινητήρες και δομικά στοιχεία LEGO.
Προγραμματίζουμε τη διάδρασή μας με αυτά τα συστήματα με τη βοήθεια του Scratch και δημιουργούμε αντίστοιχους εικονικούς κόσμους που συντονίζονται με τη αλληλεπίδρασή μας με τα συστήματα που κατασκευάζουμε.
Εισαγόμαστε στις αρχές και τις βασικές τεχνικές του προγραμματισμού και της αλγοριθμικής, μέσω της συγγραφής υπολογιστικών προγραμμάτων.
Εξασκούμαστε στην ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, μέσω της σταδιακής συγγραφής προγραμμάτων για την κατασκευή εικονικών κόσμων και του συντονισμού – διάδρασης αυτών με τα φυσικά μοντέλα που κατασκευάσαμε.

Ε και ΣΤ Δημοτικού
Στη σειρά μαθημάτων Εκπαιδευτική ρομποτική με WEDO 2.0 – Scratch 2.0 Advanced θα εμβαθύνουμε σε πιο προχωρημένο προγραμματισμό του Scratch 2.0, πάλι με τη βοήθεια του ρομποτικού kit WeDo 2.0. Αλλά αυτή τη φορά θα προγραμματίσουμε όχι μόνο τη συμπεριφορά του ρομποτικού μοντέλου στον πραγματικό κόσμο αλλά θα απεικονίσουμε το ρομποτικό μοντέλο μας & τις αυτοματοποιημένες αντιδράσεις του και στον εικονικό κόσμο του Scratch 2.0, αξιοποιώντας το πλήρες σετ εντολών του, δίνοντας έτσι ζωή και μεγιστοποιώντας παράλληλα την επεξήγηση και ξεκαθαρίζοντας  το σκοπό και τη χρήση της ρομποτικής κατασκευή μας. 

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ  ΑΦΟΜΟΙΩΝΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ






 
             







 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου